Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 7. 2014 17:13

Kandidátkou na člena Evropské komise za ČR je současná ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová.
Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová.
Vláda ČR dnes na svém zasedání projednala návrh kandidatury na člena Evropské komise za Českou republiku. Po dohodě všech tří koaličních stran vláda rozhodla, že do této pozice nominuje současnou ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou. Česká republika je v tuto chvíli čtrnáctou z celkem osmadvaceti zemí EU, která oznámila svoji nominaci do Evropské komise.

Vítám, že jsme s koaličními partnery dospěli k dohodě nad jménem Věry Jourové a jsem přesvědčen, že do Evropské komise vysíláme kvalitního a profesionálního kandidáta s dlouholetými zkušenostmi. Tuto koaliční shodu dnes na svém jednání posvětila také vláda. Podle aktuálních informací jsme čtrnáctou zemí Evropské unie, která oznámila jméno své kandidátky na členku Evropské komise. S předstihem jsme tak naplnili dohodu z mimořádné Evropské rady, kdy jsem se s představiteli členských států zavázal k oznámení jména českého kandidáta do konce července. V následujících týdnech budeme pokračovat v intenzivních jednáních s evropskými partnery ohledně vhodného portfolia pro českou eurokomisařku. Naše vláda usiluje o získání některého z ekonomických portfolií, prioritou jsou resorty regionálního rozvoje, dopravy, průmyslu či digitální ekonomiky,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Životopis Věry Jourové

Osobní údaje

Mgr. et Mgr. Věra Jourová se narodila 18. srpna 1964 v Třebíči. Je rozvedená, má syna a dceru.

Vzdělání

Vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor Teorie kultury a Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, obor právo a právní věda.

Profesní a veřejná činnost

V roce 1991 nastoupila na pozici zástupkyně ředitele Městského kulturního střediska (MKS) v Třebíči. Zde pracovala na integraci všech kulturních zařízení pod jediný subjekt.

Následně pracovala jako tajemnice městského úřadu v Třebíči.

Od roku 2000 pracovala ve společnosti DHV ČR. Zde se zabývala projekty z oblasti lidských zdrojů, regionálního rozvoje, hospodářské politiky a fondů EU.

Mezi lety 2001 a 2003 pracovala jako vedoucí odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina. Poté pracovala jako náměstkyně pro evropskou integraci na ministerstvu pro místní rozvoj.

Od roku 2006 se věnovala poradenské činnosti v oblasti eurodotací.

Od října 2013 je poslankyní Parlamentu ČR. Od 29. ledna 2014 je ministryní pro místní rozvoj.

Jazykové znalosti

Mluví anglicky, rusky a pasivně ovládá rumunštinu.

Osobní stránky

http://www.verajourova.cz/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie