Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 5. 2016 17:55

Mimořádné předsednictvo vlády se zabývalo situací OKD, prioritou je pomoc horníkům

Ve středu 4. května 2016 se sešlo mimořádné rozšířené předsednictvo vlády, aby projednalo další postup při řešení situace týkající se OKD. Jednání se zúčastnili kromě premiéra Bohuslava Sobotky také ministr financí Andrej Babiš a vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek. Přizváni byli ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Zástupci vlády jsou připraveni jednat s insolvenčním správcem, nejprve je ale nutné, aby celou věc řešil soud, ke kterému byl podán příslušný návrh na insolvenci. Podle premiéra Bohuslava Sobotky je nyní nejdůležitější, aby byla společnost schopna vyplácet mzdy svým zaměstnancům a aby zůstala v provozu. O dalším postupu budou jednat zástupci vládního kabinetu na svém nejbližším zasedání příští středu. Předsednictvo vlády se ještě před samotným jednáním setká se zástupci Rady hospodářské a sociální dohody.

Premiér Sobotka uložil ministru Mládkovi zpracovat na jednání vlády návrh na speciální sociální program pro zaměstnance propuštěné z hornictví. Zároveň uložil ministryni Marksové vypracovat návrh na čerpání finančních prostředků z evropského globalizačního fondu. Ten by sloužil jako prostředek k uhrazení části peněz za rekvalifikace horníků.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek se v pátek, 6. května 2016 setkají v Moravskoslezském kraji se zástupci zaměstnanců OKD, horníky i odboráři a představiteli místních samospráv. Jednat budou také se zaměstnavateli, kteří nabízejí volná místa, která budou po rekvalifikaci k dispozici propouštěným zaměstnancům OKD.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie