Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

31. 1. 2015 14:02

Kondolence předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky k úmrtí bývalého prezidenta Spolkové republiky Německo pana Richarda von Weizsäckera

Její Excelence
paní Angela Merkel
spolková kancléřka Spolkové republiky Německo
B E R L Í N

V Praze dne 31. ledna 2015

Vaše Excelence,
vážená paní spolková kancléřko,

s hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o úmrtí bývalého prezidenta Spolkové republiky Německo pana Richarda von Weizsäckera, bezpochyby jedné z nejvýznamnějších osobností německé politiky posledních desetiletí. Jeho skon je velkou ztrátou pro Německo i pro celou Evropu.

Richard von Weizsäcker byl velkou morální autoritou již před svým zvolením do funkce spolkového prezidenta. Jeho víra v demokratické hodnoty a mezinárodní mír zůstávají odkazem a inspirací, která je právě v dnešních dnech velmi aktuální.

Pro občany České republiky zůstane Richard von Weizsäcker v paměti nejen jako prezident německého znovusjednocení, ale také jako protějšek prezidenta Václava Havla, spolu se kterým položil základy pro rozvoj přátelské sousedské spolupráce mezi našimi zeměmi a dnešní vynikající česko-německé vztahy.

Vážená paní kancléřko, dovolte mi, abych Vám v tento smutný den vyjádřil svou nejhlubší soustrast jménem svým i jménem vlády České republiky. Tlumočte prosím moji účast také rodině pana Weizsäckera.

S úctou

Bohuslav Sobotka
předseda vlády České republiky

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie