Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 11. 2014 18:06

Čeští krajané položili společně s premiérem Sobotkou základní kámen nové budovy tělocvičny Sokola ve Westu

Premiér Sobotka se zúčastnil slavnostního ceremoniálu položení základního kamene nové tělocvičny Sokola West, 20. listopadu 2014.
Premiér Sobotka se zúčastnil slavnostního ceremoniálu položení základního kamene nové tělocvičny Sokola West, 20. listopadu 2014.
Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka se zúčastnil slavnostního ceremoniálu u příležitosti položení základního kamene nové tělocvičny Sokola West v americkém státu Texas.

Čeští krajné v USA v minulosti hráli a stále hrají nezastupitelnou roli při podpoře zájmů České republiky. Bez pomoci mnoha českých krajanů by se v roce 1918 Tomáši G. Masarykovi jen těžko podařilo dosáhnout změny smýšlení americké administrativy ve prospěch vzniku samostatného Československa. Bez pomoci mnoha českých krajanů po roce 1989 by zřejmě nenastalo tak rychlé začlenění ČR do demokratických struktur tehdejší západní společnosti jako jsou NATO a další klíčové organizace.

Velmi bych si přál, aby tato nová sokolovna symbolizovala sounáležitost a ochotu pomoci v době nouze. Děsivý výbuch 17. dubna 2013, při kterém zemřelo 15 mladých lidí tady ve Westu, mnou hluboce otřásl a vyvolal v České republice velkou vlnu solidarity,“ řekl na místě premiér Sobotka.

Městečko West má 2,8 tisíce obyvatel, z nichž cca 65% tvoří potomci českých emigrantů. Nachází se na cestě mezi městy Dallas a Austin. Mimo krajanské organizace Sokol West je zde a řada českých podniků, jako jsou pekárna, hotel, obchod se smíšeným zbožím či starožitnostmi. Doposud tu bylo sídlo českého honorárního konzulátu pro stát Texas.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie