Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 10. 2014 19:17

Bezpečnostní rada státu se zabývala aktuální situací epidemie Eboly a bezpečnostními opatřeními v ČR

Premiér Sobotka a ministr zdravotnictví Němeček na tiskové konferenci po jednání Bezpečnostní rady státu, 15. října 2014.
Premiér Sobotka a ministr zdravotnictví Němeček na tiskové konferenci po jednání Bezpečnostní rady státu, 15. října 2014.
Schůze Bezpečnostní rady státu se 15. října 2014 zabývala aktuální problematikou Severoatlantické aliance a Evropské unie v bezpečnostní oblasti. V této části programu dominovala diskuse k aktuální problematice Blízkého východu.

Zpráva o aktuálním a předpokládaném vývoji epidemie Eboly

Bezpečnostní rada státu projednala Zprávu o aktuálním a předpokládaném vývoji epidemie Eboly a o stavu připravenosti České republiky, ve které je konstatováno, že riziko rozšíření viru Ebola od nakaženého pacienta, který přijel do Evropské unie v rámci plánované zdravotnické evakuace, je považováno za extrémně nízké. Riziko rozšíření je minimální, pokud jsou dodržována doporučená opatření pro kontrolu šíření infekce.

Česká republika má vypracované postupy reakce na nebezpečí zavlečení vysoce nakažlivých nemocí. Tyto postupy odpovídají požadavkům Světové zdravotnické organizace, které jsou upraveny revidovanými Mezinárodními zdravotnickými předpisy z roku 2005. V návaznosti na nepříznivý vývoj epidemiologické situace ve výskytu Eboly Česká republika přijala opatření k nepřetržitému vyhodnocování rizika, zajištění informovanosti a mezirezortní spolupráce.

Vzhledem k potřebě i nadále adekvátně reagovat na vývoj epidemiologické situace ve výskytu Eboly, Bezpečnostní rada státu schválila další nezbytné kroky k zajištění připravenosti České republiky. Jedná se o zavedení vstupního screeningu u pasažérů letadel s místem určení pro přistání na Letišti Václava Havla Praha a dále zajištění aktivace Centra biologické ochrany Těchonín.

Stav ochraňování nouzových zásob ropných produktů

Bezpečnostní rada státu projednala informaci předloženou předsedou Správy státních hmotných rezerv týkající se stavu ochraňování nouzových zásob ropných produktů. Předložená informace se týkala také kontrol skladovaných zásob ropy a ropných produktů.

V oblasti zajišťování ropné bezpečnosti státu má Česká republika na základě nařízení EU držet zásoby ropy a ropných produktů minimálně ve výši 90 dnů. Bylo konstatováno, že Česká republika toto nařízení plní a ropná bezpečnost státu není ohrožena.

Národní strategie kybernetické bezpečnosti

Bezpečnostní rada státu dále zahájila projednávání Národní strategie kybernetické bezpečnosti České republiky na období let 2015 až 2020, ve které jsou stanoveny základní vize a priority České republiky v oblasti zajišťování kybernetické bezpečnosti.

K hlavním cílům České republiky v oblasti kybernetické bezpečnosti patří především zajištění efektivity a posilování všech struktur, procesů a spolupráce při zajišťování kybernetické bezpečnosti, ochrana národní kritické informační infrastruktury a významných informačních systémů, spolupráce se soukromým sektorem a aktivní mezinárodní spolupráce, podpora rozvoje schopností Policie ČR vyšetřovat a postihovat informační kriminalitu a podpora vzdělávání, osvěta a rozvoj informační společnosti.

Na stanovené prioritní oblasti a cíle bude následně navazovat nový Akční plán opatření ke Strategii, ve kterém budou definovány konkrétní úkoly.

Koncepce boje proti organizovanému zločinu

Bezpečnostní rada státu také schválila návrh Koncepce boje proti organizovanému zločinu na období let 2015–2017, jejíž projednávání bylo na minulé schůzi přerušeno. Materiál na základě analýzy současné situace v oblasti organizovaného zločinu formuluje opatření k vytváření vhodných dlouhodobých podmínek pro práci bezpečnostních sborů v oblasti prevence, odhalování a postihování organizovaného zločinu na území České republiky. Součástí materiálu je také Vyhodnocení plnění úkolů Koncepce na období let 2011–2014.

Strategické úkoly na období let 2015–2017 jsou stanoveny v oblasti monitorování situace na území České republiky, dále v oblasti rozvoje systémových opatření pro boj proti organizovanému zločinu a posílení vnitrostátní spolupráce a v oblasti posílení mezinárodní spolupráce. Na jejich plnění se vedle Ministerstva vnitra (Policie ČR) bude podílet také Ministerstvo životního prostřední, Ministerstvo vnitra (Generální ředitelství cel) a Ministerstvo spravedlnosti.

Plán vytváření a udržování státních hmotných rezerv

Bezpečnostní rada státu dále zahájila projednávání návrhu Plánu vytváření a udržování státních hmotných rezerv k zajištění bezpečnosti ČR na léta 2015–2016, jehož cílem je stanovení souhrnného požadavku na tvorbu a udržování (tj. zejména ochraňování) státních hmotných rezerv k zajištění bezpečnosti České republiky. V Plánu jsou zohledněny nezbytné požadavky věcně příslušných ministerstev.

Na dnešní schůzi byl dále předložen materiál Optimalizace skladby materiálů provizorních mostů uložených v pohotovostních zásobách u Správy státních hmotných rezerv. Ministerstvo dopravy přehodnocuje potřebu a rozsah pohotovostních zásob provizorních mostů, které jsou v systému nouzového hospodářství uloženy pro rychlou a dočasnou obnovu poškozených nebo zničených silničních a železničních mostů na území České republiky za krizových situací. Za tímto účelem si Ministerstvo dopravy nechalo zpracovat nezávislou studii ke zhodnocení materiálů a technických parametrů provizorních mostů v ČR i provizorních mostů vyráběných na území EU a následně navrhlo provedení optimalizace zásob mostního materiálu skladovaného ve státních hmotných rezervách. V rámci této optimalizace je uloženo celkem šest úkolů, které by měly zajistit vyřešení technických a bezpečnostních aspektů do roku 2017 a vyřešení optimalizace skladby a ekonomických aspektů do roku 2020. 

Informace o řešení problematiky ochrany kritické infrastruktury

Na schůzi Bezpečnostní rady státu byla dále předložena Informace o řešení problematiky ochrany kritické infrastruktury v České republice. Nejdůležitějším úkolem za uplynulé období byla příprava novely nařízení vlády č. 432/2010 Sb., o kritériích pro určení prvku kritické infrastruktury, která má být do konce roku předložena vládě. Změny se týkají odvětví energetiky, zdravotnictví a komunikačních a informačních systémů, nejzásadnější změnu zaznamená odvětví komunikačních a informačních systémů. Další významnou činností bylo provedení aktualizace seznamu prvků kritické infrastruktury, jejichž provozovatelem je organizační složka státu. Materiál obsahuje aktuální přehled počtu prvků kritické infrastruktury v České republice dělený podle jednotlivých odvětví.

Další projednané body

Předmětem schůze byl také Návrh aktualizace Statutu Ceny Jaroslava Jandy za významný přínos v oblasti bezpečnostní politiky České republiky, kterou bude udělovat Bezpečnostní rada státu vždy v březnu u příležitosti výročí vstupu České republiky do NATO. Prostřednictvím udělování Ceny Jaroslava Jandy by vláda měla možnost vyjádřit podporu rozvoji bezpečnostní politiky v České republice.

Bezpečnostní rada státu schválila Plán cvičení orgánů krizového řízení – upřesnění na léta 2015–2017. Plán cvičení stanovuje v rámci střednědobého výhledu na léta 2015–2017 organizaci cvičení orgánů krizového řízení v ČR, jejich obsahové zaměření a cíle, kterých je stanoveno jejich provedením dosáhnout. Vedle informací o plánovaných cvičeních obsahuje materiál i stručné hodnocení cvičení provedených v uplynulém období.

Na schůzi byly předloženy také Informace o dosavadní pomoci ČR obyvatelstvu Ukrajiny a o humanitárních potřebách v souvislosti s nastávajícím zimním obdobím a Informace o zahájení nových programů bezpečnostního výzkumu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie