Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 4. 2014 17:21

Bezpečnostní rada státu se zabývala aktuální problematikou v bezpečnostní oblasti

Schůze Bezpečnostní rady státu 23. dubna 2014 se zabývala aktuální problematikou Severoatlantické aliance a Evropské unie v bezpečnostní oblasti a aktuální bezpečnostní situací v ČR. V této části programu dominovala diskuse k Ukrajině, zejména v návaznosti na závěry z různých jednání v rámci EU a NATO.

Na dnešní schůzi byla také předložena Zpráva o situaci v oblasti vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku na území České republiky v roce 2013 (ve srovnání s rokem 2012), jejímž cílem je informovat o aktuálním vývoji a struktuře kriminality, jejích pachatelích a obětech, zjištěných škodách a zajištěných výnosech trestné činnosti. Účelem této zprávy je také informovat o činnosti a opatřeních MV a Policie ČR a na základě vyhodnocení identifikovat oblasti a rizika, na které by měly příslušné orgány státní správy zaměřit pozornost. Celkový počet zjištěných trestných činů v roce 2013 (325 366) se oproti roku 2012 zvýšil o 6,8 %, objasněno bylo 39,7% zjištěných trestných činů. Škody způsobené trestnou činností dosáhly 29,05 miliard korun (oproti roku 2012 snížení o 15,1 %). Celkem bylo stíháno a vyšetřováno pro trestnou činnost 117 682 osob (oproti roku 2012 nárůst o 4,1 %), pokračoval trend zvyšování podílu recidivistů na celkovém počtu stíhaných a vyšetřovaných osob (+9,6 % oproti roku 2012, celkem 61 934 osob), což je nejvyšší historický počet. Pozitivní zprávou je nejnižší počet usmrcených osob na úseku dopravní nehodovosti od roku 1955 (583 osob).

BRS se také zabývala Zprávou o extremismu na území České republiky v roce 2013, Vyhodnocením plnění Koncepce boje proti extremismu v roce 2013 a Koncepcí boje proti extremismu pro rok 2014. Zpráva o extremismu na území ČR v roce 2013 popisuje loňské významné události a trendy spojené s tímto bezpečnostním rizikem, věnuje se pouze extremistické scéně, o bsahuje stručnou charakteristiku této scény v minulém roce velmi podrobně se zabývá pravicovou i levicovou extremistickou scénou, podává přehled aktivit jednotlivých uskupení, občanských sdružení a politických stran, shrnuje tendence v této oblasti, obsahuje poznatky z jednotlivých Krajských ředitelství Policie ČR. Dále obsahuje statisticky zpracované údaje o trestné činnosti s extremistickým podtextem, mapuje hlavní zahraniční vlivy na českou extremistickou scénu a podává stručný přehled významných projevů extremismu v zahraničí. Nejvýraznější událostí uplynulého roku byla z hlediska obou politicky motivovaných scén série protiromských demonstrací, trvající od května do října. Celkem bylo v loňském roce zaznamenáno 26 těchto protestních akcí, z nichž nejvýznamnější z hlediska účasti proběhly v Duchcově, Českých Budějovicích a v Ostravě. Tato shromáždění poukázala na rizika plynoucí z aktivního zapojení místní populace. Celkově bylo v roce 2013 na území ČR spácháno 325 366 trestných činů, na tomto čísle se činy s extremistickým podtextem podílely 0,06% (211 trestných činů). V samostatném dokumentu je obsaženo Vyhodnocení plnění Koncepce boje proti extremismu pro rok 2013. Těžiště aktivit se soustředilo na zvládání extremistických shromáždění a jejich předcházení, jednalo se např. o záležitosti policejní (trénink, vzdělávání, využívání antikonfliktních týmů) či právní (např. školení, metodická činnost v oblasti shromažďovací agendy). V řadě opatření je třeba nadále pokračovat, objevily se i nové výzvy. Koncepce boje proti extremismu pro rok 2014 tak zadává další úkoly pro ústřední orgány státní správy.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie