Vláda zhodnotila naplňování Akčního plánu boje s korupcí na rok 2015

Publikováno: 11. 4. 2016 , Autor: Jiří Souček

V pondělí 11. dubna byl vládou schválen materiál Zhodnocení plnění opatření uvedených v Akčním plánu boje s korupcí na rok 2015. Většina stěžejních úkolů, které si vláda stanovila, byly splněny. Nesplněné či navazující úkoly jsou obsaženy v letošním akčním plánu.

Cílem Zhodnocení plnění opatření uvedených v Akčním plánu boje s korupcí na rok 2016 (dále jen „Zhodnocení“) bylo vyhodnotit naplnění jednotlivých opatření stanovených v Akčním plánu boje s korupcí na rok 2015, která jsou rozčleněna do čtyř kategorií:
-výkonná a nezávislá exekutiva,
-transparentnost a otevřený přístup k informacím,
-hospodárné nakládání s majetkem státu, 
-rozvoj občanské společnosti.

Usnesením vlády ze dne 15. prosince 2014 č. 1057 bylo společně se schválením Akčního plánu boje s korupcí na rok 2015 uloženo členům vlády, vedoucím ostatních ústředních správních úřadů a předsedovi Rady pro rozhlasové a televizní vysílání plnit opatření uvedená v Akčním plánu.

V roce 2015 bylo nastartováno velké množství důležitých protikorupčních opatření, jejichž cílem je zlepšení celkového prostředí, především ve státní správě. Vláda v tomto roce schválila zásadní novely zákonů, které jsou v současné době projednávány Parlamentem ČR. Jedná se zejména o zákon o zadávání veřejných zakázek a dále legislativní opatření, jejichž předkladatelem či spolupředkladatelem je ministr Jiří Dienstbier, konkrétně novela zákona o střetu zájmů, novela zákona o sdružování v politických stranách a politických hnutích a novela zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu. Dalšími zásadními kroky v oblasti boje s korupcí je úspěšná implementace zákona o státní službě, širší zpřístupnění eKLEPU veřejnosti či důkladné zhodnocení tzv. interních protikorupčních programů rezortů a jejich podřízených organizací, se kterými souvisí například povinné zveřejňování poradců a poradních orgánů na webových stránkách institucí.

Schválený dokument obsahuje hodnocení splnění úkolů na úrovni gestora (zpracovatele úkolu), v případě některých nelegislativních a legislativních materiálů rovněž z pohledu vlády a u návrhů zákonů rovněž z pohledu Parlamentu. Dále bylo plnění úkolu hodnoceno z hlediska věcného naplnění a procesního plnění. U většiny úkolů jsou uvedeny rovněž navazující (očekávané) aktivity, případně poznámka, zda byl navazující či nesplněný úkol zařazen do Akčního plánu boje s korupcí na rok 2016, který byl schválen usnesením vlády ze dne 14. prosince 2015 č. 1033. Materiál „Zhodnocení plnění opatření uvedených v Akčním plánu boje s korupcí na rok 2015“ vládě doporučila schválit Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí. 

Dokumenty ke stažení

Zhodnocení plnění opatření uvedených v Akčním plánu boje s korupcí na rok 2015 pdf 2460kB
Nahoru Mapa stránek Sdílet: