Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

9. 1. 2013 15:56

Vláda schválila dokument informující o mimořádném zlepšení výsledků transpozice směrnic vnitřního trhu Evropské unie

Na své schůzi konané dne 9. ledna 2013 vláda projednala a schválila Zprávu vlády o přejímání legislativních závazků vyplývajících z členství České republiky v Evropské unii za rok 2012, kterou předložil ministr a předseda Legislativní rady vlády. Vláda tuto zprávu následně předkládá Senátu Parlamentu České republiky.

Zpráva souhrnně informuje o stavu implementace evropského práva, a to jak z hlediska věcného, tak z hlediska institucionálního zajištění. Za pozornost stojí zejména informace o mimořádném zlepšení výsledků transpozice směrnic v oblasti vnitřního trhu EU, kterého Česká republika dosáhla v průběhu roku 2012. V měsíci říjnu 2012 Evropská komise zveřejnila své pravidelné hodnocení výsledků transpoziční činnosti všech členských států EU pod názvem Internal Market Scoreboard č. 25, ve kterém se Česká republika z předchozího 23. místa posunula na 10. místo mezi členskými státy, neboť se jí během 6 měsíců, které uplynuly od předcházejícího hodnocení, podařilo snížit transpoziční deficit směrnic na méně než jednu třetinu původní výše, tj. z 26 netransponovaných směrnic se jejich počet snížil na pouhých 8 směrnic, což odpovídá poklesu deficitu z 1,9 % na 0,6 %.

Transpoziční deficit České republiky v oblasti vnitřního trhu EU se tak vůbec poprvé dostal pod požadovanou jednoprocentní cílovou hranici transpozičního deficitu, na jejímž dosažení se členské státy shodly již pro rok 2009. Jedná se o nejlepší výsledek v hodnocení Internal Market Scoreboard, kterého zatím Česká republika dosáhla. Žádný jiný členský stát nedosáhl v tomto hodnoceném období tak výrazného pokroku.

České republice byl proto v textu hodnocení Evropské komise věnován samostatný prostor, vyzdvihující českou implementační metodiku (především existenci lhůt pro zajištění včasné implementace a povinnost pravidelně o stavu implementace práva EU informovat vládu), a to v rámci závěrečné kapitoly „Success stories“, která má sloužit jako zdroj příkladů dobré praxe pro ostatní členské státy.

Zpráva dále informuje o tom, že podle statistických výstupů z konce měsíce listopadu 2012 naváže Česká republika na tyto dobré výsledky dalším výrazným snížením transpozičního deficitu, protože počet netransponovaných směrnic vnitřního trhu dále klesl na 3 směrnice, což odpovídá transpozičnímu deficitu ve výši 0,2 %. Tento výsledek bude promítnut do následujícího vydání hodnocení Internal Market Scoreboard s pořadovým číslem 26, které bude zveřejněno na přelomu měsíce února a března 2013. Česká republika tak svými výsledky potvrdí, že zlepšení nebylo náhodné, ani přechodné.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X