Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 11. 2014 18:00

Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky ve Westu při odhalení základního kamene nové tělocvičny Sokola

Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky ve Westu při odhalení základního kamene nové tělocvičny Sokola, 20. listopadu 2014.
Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky ve Westu při odhalení základního kamene nové tělocvičny Sokola, 20. listopadu 2014.

Vážený pane starosto, Vážení hosté, milí krajané,

je mi velkou ctí, že tady dnes mohu být s Vámi ve Westu. Tento týden jsem přijel na návštěvu Spojených států, je to při příležitosti 25. výročí 17. listopadu roku 1989. Před 25 lety to byl velký zlom v životě České republiky. Skončil komunistický režim, který trval v naší zemi 40 let. A právě před 25 lety jsme vykročili k demokracii a svobodě. Včera jsem měl možnost účastnit se odhalení busty našeho prezidenta Václava Havla v americkém Kongresu.

Od včerejšího dne bude natrvalo v americkém Kongresu umístěna busta našeho prvního prezidenta, který byl svobodně zvolen po roce 1989. Myslím si, že je to velká čest nejenom pro Václava Havla, který byl symbolem boje za svobodu a demokracii, ale je to také velká čest pro celou Českou republiku.
Chtěl bych ještě jednou tady ve Westu poděkovat našim krajanům, českým američanům, kteří přišli s tou myšlenkou a podpořili myšlenku toho, aby Havel měl na Kapitolu svoji sochu.

Jsem skutečně také rád, že se dnes mohu účastnit Vaší slavnosti při příležitosti zahájení stavby nové tělocvičny Sokola ve Westu. Velmi bych si přál, aby tato nová sokolovna symbolizovala sounáležitost a ochotu pomoci v době nouze. Děsivý výbuch 17. dubna 2013, při kterém zemřelo 15 mladých lidí tady ve Westu, mnou hluboce otřásl a vyvolal v České republice velkou vlnu solidarity. Hned následující týden po této katastrofě česká vláda na svém zasedání rozhodla, že poskytne mimořádný peněžní dar Vašemu spolku Sokol West. Jsem velmi rád, že po české vládě se přidala také řada dalších organizací, které uspořádaly řadu sbírek, a přispěli další různí představitelé České republiky.

Pevně věřím, že se stavbu tělocvičny podaří zahájit a že se jí podaří také dokončit a zajistit zbylé finanční prostředky.

Když už jsem tady dnes ve Westu, tak mi dovolte, abych splnil ještě jednu milou povinnost. Chtěl bych poděkovat panu Ray Snokhousovi za jeho více než dvacetiletou službu České republice ve funkci generálního konzula tady v Texasu. Ray Snokhous je velice výjimečnou osobností a nebývale se zasloužil o vybudování pevných vztahů mezi Texasem a Českou republikou.

Pan Snokhous dnes předává štafetu Brianu Vaníčkovi, kterého bych rád tímto uvedl do úřadu a pogratuloval mu k jeho nové funkci honorárního konzula České republiky pro stát Texas.

Na závěr mého vystoupení mi dovolte, abych Vás ještě jednou srdečně pozdravil jménem České republiky, chtěl bych Vám poděkovat za Vaši účast na této dnešní slavnosti, ale chtěl bych Vám především poděkovat za Vaši statečnost, se kterou jste zvládli katastrofu, ke které tady ve Vašem město došlo před rokem.

Pevně věřím, že se podaří vybudovat nový domov pro Sokol West, který se stane domovem pro všechny obyvatele Westu.

Vážené dámy, vážení pánové,

je mi skutečně velkou ctí, že tady dnes mohu být jako předseda vlády České republiky s Vámi.

Přeji hezký den

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie