Aktuálně

10. 5. 2024 12:48

Premiér Fiala se setkal se studenty, kteří uspěli v mezinárodní soutěži Conrad Challenge v ústředí NASA

Premiér Petr Fiala se v pátek 10. května setkal ve Strakově akademii se středoškolskými studenty, kteří získali ocenění v mezinárodní soutěži Conrad Challenge v ústředí amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) v Houstonu. Předseda vlády jim předal pamětní listy jako poděkování za příkladnou reprezentaci ČR na poli vesmírných technologií.

„Vítězství našich studentů v této prestižní soutěži považuji za mimořádný úspěch. NASA je symbolem špičkového vesmírného výzkumu a inovací, být oceněn v takovém prostředí je známkou jejich výjimečného talentu. Schopnost přicházet s moderními technologickými řešeními je klíčová pro budoucí konkurenceschopnost naší země. Jsem si jist, že tento úspěch bude inspirovat další mladé lidi u nás, aby se zajímali o vědu, technologie a inovace a aby se nebáli snít o velkých věcech,“ uvedl premiér.

Tým českých studentů LASAR – LAser SAtellite Recovery se přihlásil do americké soutěže Conrad Challenge při americké NASA s metodou jak znovu uvést do provozu nekomunikující malé družice na oběžné dráze s pomocí unikátního využití laseru. Tato metoda má ambici pomoci s řešením globálního problému kosmického odpadu na oběžné dráze nejenom obnovením plné funkčnosti malých družic, ale i urychlením zániku malých, nebezpečných objektů v atmosféře. Tým prošel nejužším výběrem z více než 2000 týmů z celého světa a dostal se na světové finále do amerického Houstonu, kde získal dvě hlavní ceny ze tří možných. Zároveň žádný jiný tým v žádné jiné kategorii neobdržel více než jednu cenu.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie