Očekáváné události

9. 5. 2024 10:03

10. května 2024: Vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí úřadu vlády Jana Kotalíková. Jednání se zúčastní vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Milan Vašina, vedoucí Kanceláře Senátu Radek Jiránek a vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek. Setkání těchto představitelů navazuje na dlouholetou tradici, která byla v posledních letech přerušena.

Jedním z témat setkání bude spolupráce všech čtyř institucí. Vedoucí kanceláří zhodnotí uplynulé oslavy výročí vstupu Česka do NATO a EU a dojde k přípravě a koordinaci akcí během nadcházejících významných dnů v tomto roce. Důležitým bodem jednání bude také spolupráce v bezpečnostních otázkách. Účastníci schůzky podepíšou Memorandum o vzájemné spolupráci při zajišťování bezpečnosti a prevenci bezpečnostních hrozeb. Spolupráce bude probíhat hlavně prostřednictvím příslušných bezpečnostních pracovišť jednotlivých úřadů.

„Spolupráce představitelů nejdůležitějších institucí v naší zemi je v současnosti zvlášť důležitá. Proto jsem ráda, že kolegové přijali mé pozvání do Kramářovy vily, kde po více než sedmi letech navážeme na tradici společných setkání, které nepochybně ještě zlepší spolupráci našich institucí. První konkrétní krok je podpis memoranda o bezpečnostní spolupráci,“ řekla k setkání vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková.

Setkání ocenil i vedoucí kanceláře Milan Vašina: „Jsem rád, že se s ostatními kancléři můžeme scházet a sdílet své zkušenosti. Věřím, že pravidelné setkávání kancléřů také přispěje k lepší spolupráci jednotlivých institucí.“

„Jsem velmi rád, že se tradice setkávání kancléřů Hradu, Parlamentu a vedoucí Úřadu vlády obnovila. Je důležité, abychom s ostatními institucemi navzájem spolupracovali a řešili jsme i praktické věci – například organizační zajištění společných akcí včetně mezinárodních nebo společné efektivní využití některých zdrojů, které by pomohly snížit náklady našich úřadů. Věřím, že tato setkání budou dále pokračovat, komunikaci mezi našimi úřady považuji za samozřejmost,“ uvedl vedoucí Kanceláře Senátu Radek Jiránek

Vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek vyzdvihl: „Cílem uzavřeného Memoranda je vyjádření vůle našich institucí spolupracovat v oblasti zajišťování bezpečnosti a prevence bezpečnostních hrozeb. Tato spolupráce bude spočívat v pravidelné komunikaci, konzultacích, výměně zkušeností i informací a v neposlední řadě v rozvoji společných aktivit v otázkách bezpečnosti. Úřady se budou navzájem informovat o bezpečnostních projektech směřujících k vnitřní i vnější bezpečnosti svých sídel.“

Z Memoranda nevyplývají pro instituce žádní finanční závazky a bude uzavřeno na dobu neurčitou. K Memorandu se příští týden připojí také Magistrát hl. m. Prahy.

Termín

10. května 2024

Místo

Kramářova vila, Gogolova 1, Praha 1

Program

Příchod médií do 11:15

11.30 – fototermín před začátkem jednání

Pro účast na fototermínu je nutné zaslat žádost o akreditaci na email akreditace@vlada.gov.cz ve formátu (jméno, redakce, číslo OP) do čtvrtka 9. května 2024 do 16.00.

Kontakt pro média

Jakub Tomek, vedoucí Oddělení komunikace předsedy vlády, ÚV ČR, 776 739 505

 

Odbor komunikace Úřadu vlády ČR
e-mail: tiskove@vlada.cz
telefon: 22400 2058/2059/2596/2625
www.vlada.cz | twitter.com/strakovka | facebook.com/uradvlady

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X