Aktuálně

8. 5. 2024 12:05

Premiér Fiala uctil výročí konce druhé světové války

Premiér P. Fiala, předseda Senátu M. Vystrčil a předsedkyně Poslanecké sněmovny M. Pekarová Adamová na pietním aktu ke Dni vítězství, 8. května 2024.
Premiér P. Fiala, předseda Senátu M. Vystrčil a předsedkyně Poslanecké sněmovny M. Pekarová Adamová na pietním aktu ke Dni vítězství, 8. května 2024.
Předseda vlády Petr Fiala se ve středu 8. května 2024 zúčastnil pietního aktu u příležitosti Dne vítězství na pražském Vítkově. Oslavy 79. výročí konce 2. světové války vyvrcholily na Pražském hradě, kde proběhlo tradiční jmenování generálů.

„Dnes slavíme Den vítězství, který připomíná konec druhé světové války v Evropě a osvobození od hrůz nacistického režimu. Přináší nám jasné poselství: I to největší zlo jde nakonec porazit,“ uvedl u příležitosti státního svátku premiér Petr Fiala.

Po slavnostním aktu předseda vlády Petr Fiala vyzdvihl roli spojeneckých vojsk. „Za svobodu, nezávislost je potřeba bojovat a musíme vděčně myslet na ty, kteří položili život v boji proti nacistům. Kdyby nebylo odhodlanosti spojenců, tak by nacistické Německo nebylo poraženo. To je důležité sdělení i pro dnešní dobu. Mír nezískáme tak, že na něj budeme čekat, ale o mír musíme usilovat, musíme se snažit, abychom mohli žít míru a bezpečí a musíme pro to něco dělat. Každý den můžeme vidět záběry, které nám připomínají scény z druhé světové války. Opět umírají civilisté, opět je prolévána lidská krev,“ dodal.

Tradičního slavnostního ceremoniálu se zúčastnili také prezident České republiky Petr Pavel, předseda Senátu Miloš Vystrčil, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, ministryně obrany Jana Černochová, náčelník generálního štábu Karel Řehka a další významní hosté.

Součástí pietního aktu byl také přelet letounů a vrtulníků Vzdušných sil Armády České republiky. Na závěr pietního aktu položil premiér Fiala kytici květin u hrobu neznámého vojína v kolumbáriu Národního památníku. Následně se předseda vlády účastnil slavnostního aktu jmenování nových generálů na Pražském hradě.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie